Шоколадът, който ще стопли душата ви


ВАЖНО! 
Имам нов сайт, в раздела Блог можете да намерите всички стари и нови публикации от мен: https://fanytria.com 

Да си създадем радост и вдъхновение с помощта на шоколада в студените зимни дни, без да изпитваме чувство на вина..

Историята на шоколада е толкова богата, колкото и вкусът му. Шоколадът се произвежда от семена от какаови дървета (Theobroma cacao), които произхождат от горната част на Амазонка. Какаовите ядки са се смятали за по-ценни от златото и са използвани като валута от ацтеките.Днес какаото продължава да доказва стойността си, като е обявено за топ суперхрана, благодарение на отличните си качества са подобрява здравето и настроението.

Суровото какао определено е нещо, което искате да започнете да включвате в диетата си, ако още не сте го направили. Пълно е с антиоксиданти - повече дори от акай и боровинките. Антиоксидантите изчистват свободните радикали, които са отговорни за причиняването на клетъчно увреждане, което пък води до стареене на тялото и сериозни заболявания.
Заедно с изобилието от антиоксиданти, какаото е богато на витамини и минерали - включително калций, желязо, цинк, мед, калий и магнезий. Тези витамини и минерали са жизненоважни за повишаване на енергийните нива, паметта, яснотата и имунитета.Когато комбинирате антиоксидантите и витамините на какаото, получавате естествена лечебна сила.


Какаото е и противовъзпалително средство, а знаем, че възпалението е коренът на много болестни състояния като сърдечни заболявания и диабет. Доказани са множеството му ползи за сърцето, включително понижаване на холестерола и кръвното налягане.Наред с поддържането на сърцето ви здраво, какаото прави чудеса и с мозъка ви. Той засилва когнитивното здраве и невропластичността - процесът, чрез който мозъкът създава нови невронни връзки (доказано е, че помага на пациенти с Алцхаймер и деменция.) Освен това какаото може да помогне за повишаване на настроението ви, тъй като има пряка връзка с повишаване нивата на серотонина.
Сякаш тези лечебни свойства не са достатъчни, какаото помага на вашето цялостно здраве, като е изключително щадящо червата. То работи като пребиотик, пълен с фибри, които помагат за създаването на добри бактерии, за да поддържат корема ви здрав и щастлив.

Как да употребяваме какаото, така че да е най-полезно за нас?

Суровото какао, за разлика от печения си шоколадов аналог, има приятно горчив вкус. Студено пресовано на прах или натрошено на малки зърна, то може да се добавя към всички видове храни като десерти, смутита, напитки, барове с мюсли ... възможностите са безкрайни.
Наскоро случайно попаднах на тази перфектна рецепта за зимата. Определено трябва да я опитате. Това ще ви помогне да останете стоплени, щастливи и здрави! 😊

Горещо какао с кардамон и тахан

Съставки
2 чаши мляко по избор, (аз ползвам ванилово, кокосово или бадемово мляко)
5 супени лъжици сурово какао на прах
3 супени лъжици кленов сироп
2 супени лъжици тахан
1 ч. л. ванилов екстракт
1 зелена шушулка кардамон - зърната (или 1/4 ч. л. смлян кардамон)
По желание нарязан шам фъстък или канела за гарнитура

Инструкции
Комбинирайте всички горепосочени съставки в малка тенджерка или канче на умерен огън. Разбърквайте непрекъснато, докато всичко се смеси гладко и започне да прави пяна и балончета. Махнете от огъня и изсипете в чаши.
Поръсете с малко кардамон или канела, ако желаете.
Насладете се на богатия вкус и аромат!




Коментари